INTERIA.PL - Portal internetowy

Ściąga

    INTERIA.PL   > Nauka i zabawa   Matura 2015     ściąga     matura     studia  
  
Szukaj

Bryk to Cię wciąga Twoja ściąga   pisz do nas
#bl
#bl
#bl
#bl
#bl
Ankieta
Ściąganie...
Jest nieuczciwe, ale czasem tak robię
To najlepszy sposób na uczenie się
A kto nigdy nie ściągał?
Wymaga sprytu i odwagi
Nie wiem, nie ściągam
głosuj >>
 ENCYKLOPEDIA
 KATALOG
   - polski
   - zagraniczny
 MELOMAN
Podstawowe składniki pokarmowe

Białka to związki zbudowane z węgla, wodoru, tlenu, azotu i siarki. Z tych pierwiastków w organizmie powstają aminokwasy. Aminokwasy są związkami organicznymi, bezbarwnymi ciałami stałymi, na ogól dobrze rozpuszczalnymi w wodzie. Mają zdolność łączenia się w duże cząsteczki. W organizmach żywych stwierdzono ponad 20 aminokwasów. Cząsteczki białek charakteryzują się dużymi wymiarami, składają się z setek, a często i tysięcy aminokwasów, z których każdy jest wielokrotnie powtarzany. Kolejność połączeń aminokwasów jest rozmaita i dlatego możliwe jest powstanie białek charakterystycznych dla każdego organizmu. Białka są składnikiem budulcowym organizmów.


Mogą też być źródłem energii. Jeżeli spożywa się więcej białek w pokarmie niż organizm potrzebuje, to ich nadmiar może służyć jako źródło energii. Ponadtto białkami są enzymy, które regulują szybkość reakcji biochemicznych. Można powiedzieć że warunkiem prawidłowego przebiegu czynności życiowych każdego organizmu jest obecność w nim odpowiednich białek.Białka są dość wrażliwe na działanie wysokiej temperatury i substancji chemicznych. Pod wpływem tych czynników ulegają zniszczeniu ich właściwości biologiczne i struktura. Zmiany takie określa sie jako denaturację.

Cukrowce, zwane inaczej węglowodanami, zbudowane są z trzech pierwiastków: węgla, wodoru i tlenu. Wodór i tlen występują w stosunku 2:1, jak w wodzie. Są one obok tłuszczów głównym materiałem energetycznym.

Tłuszczowce są to substancje zbudowane z węgla, wodowru i małej ilości tlenu. Więkzszcość z nich nie rozpuszcza się w wodzie. Tłuszcze są związkami wysokokalorycznymi - w czsie ich utleniania powstaje duża ilość energii. Dlatego organizmy żywe wykorzystują tłuszcze jako zapasowy materiał energetyczny. W skład tłuszczów wchodzą dwa podstawowe związki: gliceryna i różne kwasy tłuszczowe.
U zwierząt wyższych w tkance podskórnej tłuszcz może wypełniać prawie całe komórki, tworząc warstwę chroniącą organizm przed zimnem. Szczególnie grubą tkankę tłuszczową wytwarzają zwierzęta zimnych wód (morsy, foki, wieloryby). Natomiast u roślin tłuszcze są głównie energetycznymi składnikami nasion oleistych, ich zawartośc, np. w nasionach słonecznika wynosi około 24 -28%, maku -około 45%, lnu -około 30%, a zbóż -zaledwie 2 -4%.

Witaminy są to ważne składniki regulujące przemiany zachodzące we wszystkich komórkach. Nie stanowią źródła energii. Witaminy to związki chemiczne wystepujące w minimalnych ilośćiach zarówno w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Zwierzęta zazwyczaj nie potrafią ich wytwarzać, dlatego muszą je pobierać z pokarmu. Brak witamin może powodować zaburzenia w przemianach zachodzących w organizmie, a nawet objawy chorobowe.

Sole mineralne są obok białek składnikiem budulcowym. Podobnie jak witaminy, regulują przemiany zachodzące w komórkach. Występują w organizmach rozpuszczone w soku komórkowym, w cytoplazmie lub w cieczach pozakomórkowych.
W skład soli mineralnych wchodzą pierwiastki chemiczne. W zależności od ilości, w jakiej wystepują one w organizmie, dzieli się je na dwie grupy:
- makroskładniki, które występują w większych ilościach,
- mikroskładniki, które wymagane są w mniejszych ilościach.

Woda stanowi szczególnie cenny składnik diety organizmów, jest niezbędna do życia. Jej zawartość decyduje o nasileniu lub osłabieniu procesów życiowych każdego organizmu. Pod względem chemicznym woda jest związkiem o bardzo prostej budowie. Składa się z dwóch pierwiastków: tlenu i wodoru. Zawartość wody w każdej komórce waha się w granicach od 70% do 98% całej jej masy. Woda pełni rolę czynnika transportującego związki do wszystkich komórek ciała. Umożliwia też usuwanie zbędnych, a nawt szkodliwych produktów z organizmu. Bierze udział w regulowaniu temperatury ciała.

autor: Natalia Biłanicz


LOGA SMS

czy wiesz ?...
Jak zacząć wypracowanie?
Skróter
 •Tematy maturalne
 •Czekamy na Wasze wypracownia
 •Francuskie pytania
 •Gajusz Juliusz Cezar
 •Znaczenie powstania listopadowego
 •Dobre rady
 •Najlepsze sposoby!
 •Sienkiewicz i Żeromski
 •Nowotwory
 •Kryzys w Europie XIV wieku