INTERIA.PL - Portal internetowy

Ściąga

    INTERIA.PL   > Nauka i zabawa   Matura 2015     ściąga     matura     studia  
  
Szukaj

Bryk to Cię wciąga Twoja ściąga   pisz do nas
#bl
#bl
#bl
#bl
#bl
Ankieta
Ściąganie...
Jest nieuczciwe, ale czasem tak robię
To najlepszy sposób na uczenie się
A kto nigdy nie ściągał?
Wymaga sprytu i odwagi
Nie wiem, nie ściągam
głosuj >>
 ENCYKLOPEDIA
 KATALOG
   - polski
   - zagraniczny
 MELOMAN
Składniki pokarmowe

1. Białka:
- stanowią zasadniczy element budowy wszystkich komórek i tkanek organizmu, regulują proces przemiany materii,
- są elementami układu odpornościowego
- dzienne zapotrzebowanie na białko to ok. 85g.
Białka dzielimy na:
a) pochodzenia zwierzęcego
- mleko i jego przetwory (3,5%)
- jajka (12%)
- sery twarogowe (18%)
- sery żółte (25%)
- mięso, drób, ryby (20%)
b) pochodzenia roślinnego
- suszone nasiona roślin strączkowych (21%-34%)
- produkty zbożowe (9%)

2. Węglowodany:
a) złożone
- występują występują postaci skrobi w produktach zbożowych,roślinach strączkowych i ziemniakach(50%-80%)
b) proste
- cukry, słodycze, miód, dżemy, owoce


3. Błonnik:
- węglowodan niestrawny, lecz bardzo potrzebny, bo ułatwia proces trawienia, obniża ryzyko zaparć, stanów zapalnych jelit, zapobiega miażdżycy naczyń krwionośnych
- występuje w pieczywie razowym i grubych kaszach.

4.Tłuszcze:
a) roślinne - słonecznik, soja, oliwki, orzechy.
- zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, bardzo korzystne dla organizmu, działają przeciwmiażdżycowo.
B) zwierzęce - masło, smalec, mięso.
- mogą być przyczyna odkładania się substancji tłuszczowych i cholesterolu w naczyniach krwionośnych.

5. Witaminy:
- znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego, ich obecność organizmie umożliwia różne przemiany składników pokarmowych łatwiejsze ich przyswojenie.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach(są gromadzone, zwłaszcza w wątrobie):
A,D,K,E.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie(ich nadmiar wydalany jest z moczem):
B1,B2,B5,B12,B6,PP,C,H i kwas foliowy.
Choroby związane z witaminami:
Awitaminoza- brak witamin,
Hipowitaminoza-niedobór witamin,
Hiperwitaminoza- nadmiar witamin,

6. Składniki mineralne:
a) makroelementy-zawartość w organizmie człowieka jest większa niż 0,01% ,zapotrzebowanie dzienne przekracza 100mg/osobę. Są to: wapń, fosfor, magnez, potas, sód, chlor, siarka.
b) mikroelementy-pierwiastki śladowe. Są to: żelazo, cynk, miedz, mangan, fluor, jod, selen.

autor: Monika Sokół


LOGA SMS

czy wiesz ?...
Jakie są techniki ściągania?
Skróter
 •Tematy maturalne
 •Czekamy na Wasze wypracownia
 •Francuskie pytania
 •Gajusz Juliusz Cezar
 •Znaczenie powstania listopadowego
 •Dobre rady
 •Najlepsze sposoby!
 •Sienkiewicz i Żeromski
 •Nowotwory
 •Kryzys w Europie XIV wieku